KACANG SOYA MENGALIH KITA DARI PEMAKANAN SUNNAH – Jawapan

tq mommy lyna

Setelah diajukan persoalan bertubi-tubi tentang ‘fakta’ bahayanya kacang soya terhadap kesihatan kita, akhirnya saya menulis artikel ini untuk perkongsian bersama.

Ini memandangkan saya juga mengamalkan Energizing Soy Protein Shaklee dalam diet harian, dan juga menggalakkan ibu-ibu menyusukan anak, ibu hamil serta mereka yang inginkan kulit cantik mengambilnya secara rutin. Jadi, pastilah ada yang bertanya… tentang ‘fakta’ yang dikeluarkan oleh penulis artikel tersebut.

Tahukah korang apakah ciri2 kacang soya yang sepatutnya kita ambil?

– Ditanam secara organik
– Tidak menjalani proses genetik (non-GMO)
– Mengandungi 9 asid amino penting
– Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol
– Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan
– Diproses tanpa alkohol
– Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)

Maklumat lanjut:

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!

KACANG SOYA GMO – lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

9 ASID AMINO – adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.

KACANG SOYA YANG DIPANASKAN – merosakkan kandungan proteinnya!

KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

So… jom tengok2 apa dan dari mana minuman soya korang tu…

soy protein

Inilah energizing soy protein dari Shaklee yang memenuhi kesemua 7 ciri di atas. Harganya agak mahal kerana proses membuatnya begitu rapi untuk menjaga khasiatnya.

Penggemar soya tak perlu risau lagi, bertukarlah kepada ESP, elakkan risiko kanser yang berpunca dari kacang soya yang tidak diproses dengan baik.

Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email [email protected] untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply