Apa Ibu Hamil Perlu Makan Semasa Hamil?

Sepanjang kehamilan sudah tentu ibu perlukan khasiat yang lebih berbanding sebelum hamil kerana ada satu lagi nyawa dalam badan ibu. Adakah bermakna ibu kena makan untuk dua orang? Ibu bukan perlu makan untuk dua orang tetapi perlu mengambil makanan berkhasiat untuk keperluan 2 orang!

Apa yang ibu ambil akan disalurkan pada bayi yang dikandung. Jika ibu sendiri tidak cukup zat, bagaimana untuk salurkan pada anak? Sudah tentu anak akan mengalami kekurangan zat. Apa yang sangat penting dititikberatkan semasa mengandung adalah pengambilan supplement selain daripada pemakanan yang seimbang oleh ibu. Supplement WAJIB semasa mengandung:

1. ASID FOLIK
Umum mengetahui pengambilan asid folik adalah untuk menghindarkan bayi dari penyakit yang tidak diingini seperti ‘spina bifida’ (sejenis kecacatan tulang belakang) dan lain-lain seperti cleft lip (sumbing bibir). Pengambilan ASID Folik oleh ibu mengandung seharusnya sebanyak 400mcg setiap hari pada 2 bulan sebelum merancang untuk mengandung dan 3 bulan pertama kehamilan.
Ibu yang memunyai sejarah kehamilan terdahulu mendapat anak yang ada masalah penyakit seperti di atas haruslah menambahkan sebanyak 5mg sehari lagi untuk elakkan risiko tersebut.
contoh supplement yang mengandungi asid folik:

2.ZAT BESI (iron)
Zat besi diperlukan untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen ke seluruh badan. Tanpa zat besi, ibu mengalami kekurangan hemoglobin di mana jika dibiarkan akan menyebabkan anemia. Anemia akan menyebabkan ibu merasa lesu, cepat letih dan penat dan adakalanya boleh menyebabkan pitam. Sumber zat besi adalah daripada brocoli, bayam dan sayuran hijau. Tips:zat besi mudah diserap jika diambil bersama-sama vitamin C. Contoh zat besi dan Vitamin C:

3. ZINK & KALSIUM
Zink dan kalsium diperlukan untuk tumbesaran embrio dan juga untuk tulang dan gigi yang sihat.Bila ibu tidak mempunyai cukup kalsium, bayi akan menarik kalsium dari badan ibu dan akan menyebabkan ibu kekurangan kalsium.Kesian ibu kan. Oleh itu pastikan ibu mendapat kalsium yang cukup semasa mengandung ni. Kalsium akan mudah diserap dengan kehadiran magnesium. Contoh Kalsium yang ada sekali magnesium adalah:

Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email [email protected] untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply