Bayi Perlukan Zat Besi

sumber:berita harian

Masalah anemia yang disebabkan kekurangan zat besi antara perkara yang kerap berlaku pada kanak-kanak. Lebih kurang 10 peratus remaja perempuan dan kanak-kanak mengalami masalah kurang zat besi.

Masalah kekurangan zat besi bagi kanak kanak berlainan daripada orang dewasa. Selalunya masalah ini disebabkan kekurangan zat besi dalam diet kanak kanak itu, ditambah lagi dengan keperluan zat besi yang lebih untuk tumbesaran kanak kanak. Masalah itu mungkin juga melembapkan perkembangan kanak-kanak terutama yang sedang membesar.

Disebabkan masalah perkembangan kanak kanak, adalah penting untuk mengesan dan merawat kanak kanak yang mengalami anemia kekurangan zat besi.

Siapakah yang mungkin mengalami masalah anemia kurang zat besi?

Bayi dari 0 – 6 bulan – sebab utama adalah bayi pramatang atau bayi yang beratnya rendah (kurang dari 2.5 kg)

Bayi 6 – 12 bulan – pada usia 6 hingga 9 bulan, bayi kerap mengalami anemia kurang zat besi. Ini disebabkan pertukaran pemakanan dari susu kepada makanan pejal. Berikutan itu cara pemakanan yang salah kerap berlaku dan menyebabkan kekurangan zat besi. Pada masa ini juga perkembangan psikomotor berlaku dengan cepat. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan masalah perkembangan psikomotor.

Kanak-kanak lebih dari satu tahun dan prasekolah – Masalah pemakanan yang boleh menyebabkan kekurangan zat besi adalah, penyusuan susu ibu secara eksklusif dan lambat memberi makanan pejal.

Remaja – Pada waktu ini terdapat kadar pertumbuhan tinggi. Masalah pemakanan dan permulaan haid bagi remaja perempuan adalah punca kekurangan zat besi.

Kenapa kekurangan zat besi berlaku?

Masalah utama kekurangan zat besi bagi enam bulan pertama ialah bayi pramatang. Ini kerana bayi pramatang tidak mempunyai bekalan zat besi mencukupi. Bayi yang berat badan berkurangan juga mengalami masalah sama. Oleh itu bagi kanak-kanak itu jika mereka hanya mengambil susu ibu adalah elok jika zat besi diberi sebagai zat tambahan. Jika susu formula diberikan, pastikan susu mengadungi zat besi.

Bagi bayi 6 bulan ke atas masalah utama kekurangan zat besi disebabkan pemakanan.

Sebab lain adalah penyusuan susu ibu yang lama dan eksklusif. Susu ibu mengandungi zat besi yang senang diserap tetapi kandungan zat besi hanyalah memadai. Kandungan zat besi ini tidak mencukupi bagi bayi 6 bulan ke atas jika pemakanan lain tidak diberi.

Jika susu lembu segar diberikan kepada kanak-kanak, bukan saja susu lembu segar ini mengandungi zat besi yang rendah, zat besi ini tidak boleh diserap dengan baik. Selain itu pemberian susu lembu segar boleh menyebabkan pendarahan kecil usus bayi yang tidak matang. Oleh yang demikian susu lembu segar tidak diberi kepada kanak kanak kurang dari 1 tahun, tetapi susu lembu segar dalam kuantiti kecil (dalam pemakanan) tidak menyebabkan masalah serius.

Bagi kanak-kanak setahun dan prasekolah, sebab utama kekurangan zat besi ialah pemakanan kanak-kanak itu bergantung banyak kepada susu. Ini mungkin berlaku kerana susu adalah cara pemakanan yang senang untuk kanak-kanak dan secara tidak langsung susu yang mengandungi zat besi kurang menjadi sumber pemakanan utama kanak kanak berkenaan.

Sebab lain menyebabkan kekurangan zat besi

Malabsorption (masalah penyerapan nutrient dari usus)
Infeksi parasit, cacing
Kekurangan zat besi dalam pemakanan

Tanda kekurangan zat besi berbeza bagi kanak-kanak jika dibandingkan dengan orang dewasa. Masalah anemia boleh menyebabkan kelihatan pucat kepada orang dewasa tetapi simptom lain adalah:

Perubahan kelakuan
Masalah perkembangan/ pemikiran
Kurang fungsi imun

Kurang aktif

Selain itu, kanak-kanak juga boleh mengalami masalah perkembangan fizikal, kurang selera makan dan masalah kanak-kanak suka memakan bahan bahan “ganjil” seperti tanah, kertas dan sebagainya

Cara untuk mengetahui anak anda mengalami masalah kekurangan zat besi adalah melalui analisis darah.

Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email [email protected] untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply