Assalamualaikum semua,
Hari minggu yang lepas, seperti biasa saya, suami dan anak-anak keluar pada hujung minggu. Biasalah tempat yang biasa dituju ialah shoping complex. Setiap kali keluar pada hujung minggu, bila tiba masa makan anak saya akan membacakan doa makan. Kebiasaan ini sudah lama tetapi saya hanya menganggapnya perkara biasa dalam hari-hari tumbesaran anak.

Tapi kali ini saya perhatikan anak saya ini makin lancar bacaannya setiap kali makan, siap terjemahan lagi.Ini menyebabkan saya terpikir jika kita sentiasa melakukannya dan sentiasa amal maka kita sentiasa ingat dan terbiasa. Begitu juga apabila mengamalkan pemakanan vitamin….. jika kita sekejap makan sekejap lupa, dua tiga dan empat hari tidak makan maka ianya tak akan berkesan. Vitamin bukannya ubat hospital harini makan esok dah baik. Vitamin membina sel-sel badan untuk sihat dan memperbaiki mana-mana lompong yang rosak. Saya mengingatkan diri saya sebenarnya apabila saya sendiri mengamalkan memberi anak-anak memakan Mealshake setiap hari.

Ianya bermula apabila anak-anak saya tidak selera makan dan susah nak makan. Belilah walau apa-apa yang sedap. Tapi mereka tetap tidak berselera makan. Saya mulakan dengan memberi Mealshake, kerana ianya mengandungi vitamin2 dan kesemua asid amino yang diperlukan tubuh. Yela jika tidak makan seimbang apatah lagi dengan selera makan yang tiada, bagaimana anak-anak boleh mendapat khasiat yang sepatutnya. Risau jika pembesarannya terganggu terutama mental dan emosinya. Kisahnya bermula dengan setiap hari saya berikan mealshake dan tambahan omega guard selama 2 minggu akhirnya mereka amat cergas dan selera makan. Biasalah kita manusia ni bila nampak dah ok kita pun lalai. Mulalah lupa sehari dua nak bagi Mealshake dengan alasan tak pe anak-anak dah ok. Konsisten sangat perlu dalam setiap perkara yang kita lakukan, kerana kita tidak boleh ‘membina sesebuah rumah hanya dalam sehari sahaja’.

Perkara kedua yang membuatkan saya membuka mata adalah bila kita tidak menyedari betapa rupanya anak kita lebih bijak dari yang kita sangkakan. Sememangnya saya ada menghantarnya ke sekolah sejak dari usianya 4 tahun lagi.Hari minggu yang lepas semasa saya dan keluarga pergi ke satu tempat permainan yang besar di ibu kota. Sedang anak saya sedang bermain dengan laptop kanak-kanak. Saya amat terkejut beliau boleh berinteraksi dengan laptop iaitu memahami arahan dalam bahasa inggeris dan dapat menjawapnya dengan baik sekali. Sedangkan permainan tersebut untuk 6 tahun keatas.

Saya percaya bukan sahaja asuhan yang berterusan sahaja tetapi juga pemakanan anak-anak perlu dijaga. Bukanlah bermakna tanpa pemakanan yang sempurna, anak-anak tidak boleh membesar dengan baik tetapi ibu bapa bertanggungjawab memberikan yang terbaik untuk anak. Inilah vitamin harian anak-anak saya:

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email [email protected] untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply