Salmon Oh Salmon! Kau Sumber Omega 3 Terbaik

Baca tajuk tidakkah anda berasa pelik? Jangan pelik sebab harini tiba-tiba rasa mahu update pasal salmon ni. Orang kata salmon ikan mahal ye tak? Maklumlah ikan beriklim sejuk, omputih sangat!
Tapi bukan itu yang hendak dikongsi, nak cerita pasal salmon ini adalah ikan yang dipanggil “super food, super good!”

sumber omega 3 fatty acid
salmonBiasanya ikan ini dirujuk sebagai “bermiyak” atau “berlemak”. Jangan takut sebab lemak dia bukan sebarang lemak tau. Lemak ini yang kaya dengan pelbagai khasiat, lemak baik. Ada ke lemak jahat? Memang ada pun, lemak jahat tu yang boleh menyumbat jantung kita sampai terkena sakit jantung. Lemak jahat juga menyumbat kolesterol dalam badan.

Walaupun ianya dikenali dengan “lemak” tapi kalau anda makan ikan ni tiadalah pula terasa berminyak dan paling penting BUKAN tinggi lemak. Sebaliknya ia adalah makanan berprotein yang sihat dan sangat banyak kebaikannya pada tubuh anda. Kawan-kawan terdekat seangkatan dengan salmon ini adalah tuna, sardin, makerel. Mereka-mereka ini KAYA dengan LEMAK TIDAK TEPU yang dipanggil ASID LEMAK OMEGA 3. Ia juga mengandungi kalsium, magnesium, protein dan vitamin B, yang mana menjadikannya sumber protein yang sangat bermutu.

ASID LEMAK OMEGA 3 dalam salmon ini menolong merendahkan kadar “lemak jahat” atau LDL yang mana sangat membantu untuk jantung yang sihat. Jika LDL tinggi maka kebarangkalian untuk kita diserang jantung adalah tinggi. Ia juga boleh mencegah kanser seperti kanser prostat dan kanser payudara, arthritis dan psoriasis.

kelebihan asid lemak omega 3
arthritis

sakit psoriasis
psoriasis


Omega 3 juga boleh mengurangkan kesakitan semasa datang bulan (period pain), mengatasi kemurungan dan juga mencegah penyakit Alzheimer. Lagi kelebihannya yang orang mungkin tidak tahu, ianya sesuai untuk pesakit diabetes yang mana ia boleh menstabilkan gula dalam darah. Bagi yang berdiet pula, omega 3 sesuai untuk anda kerana ia mengawal rasa lapar. Jadi takdelah rasa nak makan 24 jam:)


Kajian juga menunjukkan omega 3 dalam salmon ini boleh “mengunci” kelembapan dalam sel kulit, secara tidak langsung buatkan kulit muda remaja. Yelah kalau kulit tu penuh dengan kelembapan, tak kering, sudah tentu akan menjadi kulit muda kan. Selain itu ia bagus untu rambut juga, menyihatkan dan menguatkan rambut serta mengelakkan keguguran rambut.

Wah banyak sungguh kebaikannya. Jadi apa lagi, jom hadiahkan kepada orang tersayang:)

kebaikan omega guard
sayalah asid lemak omega 3!


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email [email protected] untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply