5 Tips Berguna Dalam Penyusuan Ibu


Ramai ibu sekarang telah pun ada kesedaran untuk menyusukan bayi mereka sendiri. Namun berapa ramai yang boleh bertahan dengan “breastfeeding journey” ini? Bukan mudah dan tidaklah pula terlalu sukar. Untuk jayakan penyusuan anda berikut beberapa tips yang boleh diikuti:

SUSUKAN BAYI SERTA MERTA SELEPAS DILAHIRKAN

Pastikan perkara pertama dan cecair pertama yang masuk ke perut bayi adalah susu ibu. Khasiat kolostrum amat tinggi nilainya dan selalu digambarkan sebagai cecair emas. Maka amatlah rugi jika ibu membiarkan sahaja cecair emas ini terbuang begitu sahaja. Dakapkan bayi anda ke dada untuk sentuhan kulit ke kulit dan ini amat penting untuk “bonding” antara ibu dan bayi. bayi akan mencari-cari payudara anda untuk menyusu dan saat inilah bermula di mana lebih banyak susu akan dihasilkan hasil dari rangsangan hisapan bayi.

susukan bayi selepas dilahirkanBIARKAN IA BERMULA

Semasa awal kelahiran, payudara ibu akan mengeluarkan kolostrum yang mana ianya penuh dengan protein, antibodi dan vitamin yang diperlukan oleh bayi. Semasa ini bayi hanya perlukan sedikit sahaja sus ibu dan tidak hairanlah semasa ini hanya kolostrum sahaja yang pekat dan sesuai dengan perut bayi. Untuk melihat berapa banyak jumlah susu yang bayi perlukan, boleh rujuk gambar di bawah. Jadi ibu-ibu baru terutamanya jangan putus asa jika susu badan tidak banyak pada masa ini kerana bayi anda tidak perlukan segelas susu sehari pun!

Anda juga boleh cuba tips ini untuk menarik perhatian si manja memulakan penyusuan. Perahkan sedikit susu menggunakan tangan dan biarkan pada puting payudara untuk galakkan bayi menyusu. Semakin kerap bayi menyusu maka semakin banyak juga susu anda. Konsep penyusuan adalah mengikut “demand & supply”.


jumlah susu ibu untuk bayiPERHATIKAN BAYI ANDA

Dalam minggu pertama bayi anda akan kerap menyusu sehingga 8 kali atau lebih dalam masa 24 jam. Ini membolehkan pengeluaran susu anda menjadi semakin meningkat terutama sekali jika penyusuannya juga berlaku pada waktu malam. Kekerapan menyusu ini penting untuk bayi mendapat peningkatan berat badan yang sepatutnya semasa minggu-minggu pertama. Waktu malam boleh kejutkan bayi anda untuk menyusu.

Anda tidak perlu perhatikan jam semata ingin susukan bayi mengikut waktu. Susukan bayi setiap 2 atau 3 jam sekali dan berikan susu badan anda pada bila-bila masa berpandukan pada reaksi bayi anda yang hanya anda sahaja yang faham bila bayi anda perlukan susu.

Susu ibu senang dihadam oleh perut bayi. jadi pada peringkat ini bayi tidak perlukan sebarang cecair lain melainkan susu ibu semata untuk tumbesarannya.

tips penyusuan bayiPENGELUARAN SUSU

Penyusuan berasaskan konsep “supply & demand”. Maknanya semakin banyak permintaan, semakin banyak susu akan dikeluarkan. 

Untuk merangsang susu, kerapkan susukan bayi anda dan juga amalkan pam secara berkala. Jangan skip jadual pam atau jadual penyusuan anda kerana ini akan mempengaruhi pengeluaran susu badan anda. Ada masanya bayi akan mengalami growth spurt namun tiada apa yang perlu dibimbangkan, hanya susukan bayi mengikut kehendaknya.

tips susu banyakMAKANAN LENGKAP

Tahukah anda yang susu ibu adalah makanan paling lengkap untuk bayi anda selama 6 bulan pertama. Bayi tidak perlukan sebarang cecair atau makanan tambahan lagi semasa umur begini. Dan yang paling menakjubkan adalah kandungan susu badan anda boleh berubah mengikut cuaca dan keperluan bayi mengikut umurnya. Susu badan sentiasa pada suhu yang sesuai, keadaan persekitaran yang seseuai dan ekonomi juga untuk perancangan kewangan keluarga. Menkjubkan bukan?

susu ibu terbaik


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email [email protected] untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply